Багато хто вважає, що правильне харчування (ПХ) - якась новомодна дієта. Але це помилка. Дієта — це насамперед обмеження та заборони, а ПХ — баланс та міра. Але і тут важливо пам'ятати, що грамотне і правильне харчування для кожної людини з урахуванням особистих особливостей вам допоможе побудувати лікар-дієтолог або ваш лікар.

Проста система прийому їжі, яка підтримує життєдіяльність людини, її зростання та здоров'я, - це і є ПХ. Якщо ви хочете дотримуватися правильного харчування, просто навчитеся споживати достатню для свого організму кількість білків, жирів та вуглеводів.

  • Білки - можна знайти в нежирному м'ясі та рибі, птиці, яєчному білку, морепродуктах, бобах та знежирених кисломолочних продуктах (кефір та творог).
  • Вуглеводи - це крупи (гречка, вівсянка довгого приготування, неочищений рис), продукти з цільнозернового борошна (макарони, хліб), свіжі фрукти та овочі.
  • Жири - олія, горіхи, яєчний жовток, сир та кисломолочні продукти, жирна риба (форель, скумбрія, оселедець та ін.), авокадо.

 

Схуднення, підтримання ваги та набір маси.

Існує три складові нашого організму (три нутрієнти): білки, жири та вуглеводи (БЖВ). Їхнє збалансоване вживання і є головним принципом ПХ.

Є кілька варіантів співвідношення БЖВ:
 • Схуднення;
 • Підтримка ваги;
 • Набір маси.

Для схуднення необхідно споживати значну кількість білка та практично виключити вуглеводи (БЖВ: 45%-35%-15%).

Для підтримки постійної маси тіла всі нутрієнти співвідносяться практично на рівних частинах (БЖВ: 30%-30%-40%).

Для набору маси потрібно наголосити на вуглеводах (БЖВ: 30%-20%-50%).

Важливо: якщо ви хочете скинути вагу, то головне правило спалювати більше калорій, ніж споживаєте. Тобто якщо в середньому в день витрачати 2000 ккал, раціон повинен бути не більше ніж на 1500 ккал.

 

 

 
 

Підпишись на наші новини

Про нас

Публікації

Новини